Een Passie voor Wijn, Een Beleving voor U.

Coq au Vin

Geplaatst op

Coq au Vin (Kip in wijn), inclusief ingrediënten en bereiding:

Ingrediënten
– 1 hele kip, in stukken gesneden (ongeveer 1,5 kg)
– 200 gram spek, in blokjes gesneden
– 300 gram champignons, in plakjes gesneden
– 1 grote ui, fijngesneden
– 2 wortels, in plakjes gesneden
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 500 ml rode Bourgogne wijn (Pinot Noir)
– 250 ml kippenbouillon
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 1 eetlepel bloem
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels boter
– 1 laurierblad
– 2 takjes tijm
– Zout en peper naar smaak
– Gehakte peterselie voor garnering

Bereidingswijze

1.Voorbereiding:
– Bestrooi de kipstukken met zout en peper.
– Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een grote braadpan op middelhoog vuur.

2. Kip bruin bakken:
– Bak de kipstukken in de pan tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Haal de kip uit de pan en zet apart.

3.Spek en groenten:
– Voeg het spek toe aan dezelfde pan en bak tot het knapperig is. Haal het spek uit de pan en zet apart.
– Voeg de ui, wortel en champignons toe aan de pan en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.

4. Saus bereiden:
– Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Voeg de tomatenpuree toe en roer opnieuw.
– Schenk de wijn en de kippenbouillon in de pan. Roer goed om eventuele aanbaksels van de bodem los te maken.
– Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe.

5.Kip laten sudderen:
– Doe de kip en het spek terug in de pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het zachtjes sudderen. Dek de pan gedeeltelijk af en laat 45-60 minuten sudderen tot de kip gaar is en de saus ingedikt.

6.Afwerken:
– Verwijder het laurierblad en de takjes tijm.
– Voeg indien nodig zout en peper naar smaak toe.

7.Serveren:
– Garneer de Coq au Vin met gehakte peterselie.
– Serveer met gekookte aardappelen, rijst of een stuk knapperig brood.

Wijn tip
Serveer dit gerecht met een glas rode Bourgogne (Pinot Noir) voor de beste smaakcombinatie.

“Bon appétit”

Geplaatst in Wijn & Spijs

© 2024 Alle rechten voorbehouden | Powered by Le Petit Vin